Як зміцнити організм у період весняного авітамінозу?
31.03.2023
У цій статті розповідаємо про те, що таке авітаміноз та як подолати його наслідки.
Навесні ми справді більше відчуваємо втому, сонливість, занепад сил і дратівливість. На гребінці помічаємо більше волосся, що випало, а колір обличчя залишає бажати кращого. Але це не завжди говорить про те, що у нас є авітаміноз. Звичайно, це можуть бути дзвіночками ослабленого імунітету, неправильного харчування, нестачі нутрієнтів в організмі, але діагноз авітаміноз може показати лише аналіз крові.
Авітаміноз – це захворювання, яке виникає внаслідок повної відсутності певного вітаміну в організмі. Прикладом таких захворювань може бути цинга за відсутності вітаміну С, рахіт за відсутності вітаміну D, бері-бері за відсутності вітаміну В1 тощо. Варто зазначити, що подібні стани зустрічаються в одиниць, оскільки мінімальну кількість вітамінів ми таки отримуємо з їжі.
Авітаміноз та гіповітаміноз: у чому відмінності?
Досить часто трапляється помилкове використання терміну «авітаміноз» замість терміну «гіповітаміноз». Авітаміноз, на відміну гіповітамінозу, є серйозним захворюванням, який розвивається внаслідок гострої нестачі будь-якого вітаміну. Гіповітаміноз розвивається непомітно: з'являється дратівливість, підвищена стомлюваність, знижується увага, погіршується апетит, порушується сон, послаблюється імунітет тощо.
Причини гіповітамінозу різні. Але в зимово-весняний період ми говоримо про сезонний гіповітаміноз. Овочі та фрукти в процесі їх тривалого зберігання частково втрачають корисні речовини, а надмірна та неправильна теплова обробка зводить вміст вітамінів у них до мінімуму.
Вітамінний дисбаланс може відбуватися будь-якої пори року. Причин тому багато. Наприклад, нестача вітамінів може виникнути через куріння, зловживання алкоголем, строгої дієти. Але у більшості з нас організм ослаблений саме зимово-весняний період. Адже овочі та фрукти взимку містять набагато менше вітамінів, ніж у сезон.
До того ж імунітет слабшає через часті застуди, віруси, ГРВІ. Тому з настанням весни нам потрібно ретельніше стежити за харчуванням та способом життя, приймати натуральні дієтичні добавки, збагачені біодоступними вітамінами та мінералами.
Як уникнути авітамінозу та покращити стан здоров'я: рекомендації професіоналів
Поради дієтологів і лікарів допоможуть уникнути дефіциту вітамінів і добре почуватися будь-якої пори року. Ось деякі з цих важливих рекомендацій:
-
Намагайтеся вживати овочі та фрукти у сирому вигляді, робити з них салати. Допускається спосіб гасіння чи приготування на пару. При зберіганні у замороженому стані вони практично не втрачають своїх властивостей.
-
Включіть до свого раціону білокачанну капусту, в тому числі і в квашеному вигляді. Вона багата вітаміном С, мікроелементами, амінокислотами та антиоксидантами. Цвітна капуста та броколі не менш корисні.
-
Особливу увагу приділіть бурякам та моркві: ці овочі багаті антиоксидантами, вітамінами А, бета-каротином, В, РР, Е, мінеральними солями, мікроелементами. Запобігають анемії, покращують зір та стан шкіри.
-
Включайте рослинні олії щодня у свій раціон. Вони допомагають багатьом вітамінам краще засвоюватися організмом і самі багаті на вітаміни і мікроелементи.
А від тривалої відсутності сонячного світла, що призводить до дефіциту вітаміну Д3 допоможе прийом ефективних вітамінних комплексів. Вони задовольняють добову потребу у «сонячному» вітаміні, покращать загальний стан та самопочуття.
Сподіваємося, стаття була корисною і цікавою і ви без проблем впораєтеся з весняним браком вітамінів і почуватиметеся чудово!