13.10.2015
При всьому шумі навколо численних переваг горіхів для здоров'я, дуже просто не доглядати їх крихітних побратимів. Ми говоримо про насіння, яке доводить, що велике походить з малого. Справді: багато насіння – абсолютні чемпіони з поживності!
Як закоханий у фітнес, ви, напевно, шукаєте всі поживні вигоди, щоб підтримати себе у відмінному стані здоров'я та фізичної форми. Переповнене корисними жирами, білком, спектром мікронутрієнтів – насіння може бути вашим секретним знаряддям у харчуванні. Подумайте про них як про малюки з величезним потенціалом.
Ми розповімо про шість насіння, доступних по всьому світу: додайте їх до своєї дієти!
60 калорій, 3 г протеїну, 3 г жирів, 5 г вуглеводів на столову ложку
Хто б міг подумати, що насіння, яке використовували ацтеки, а Гомер Сімпсон і містер Терракотта годували ними вихованців, стане сучасною супер-їжею. Так, ви обов'язково повинні включити їх до своєї дієти.
Для початку, чиа – це важкоатлет за вмістом клітковини: одна столова ложка містить 5 грам! По суті, всі вуглеводи в насінні існують у формі дієтичної клітковини, роблячи доступним для всіх, хто знаходиться на сушці і мріє про шість кубиків. Коли клітковина з чиа потрапляє в шлунок, то, взаємодіючи з травними соками, вона набухає на кшталт гелю.
Результат: клітковина насіння чиа контролює рівень цукру в крові і створює почуття ситості, допомагаючи вам утриматися від перекушування фаст-фудом.
Чіа – здоров'я серця. Насіння рослини багате на корисні для серцевого здоров'я Омега-3 жирними кислотами і рослинним білком. На відміну від конопель, чиа не постачає так званий «складний протеїн», оскільки містить мало незамінну амінокислоту – лізину. Нещодавні дослідження показали, що чиа має сильну антиоксидантну дію: допомагає виводити з організму шкідливі, руйнуючі клітини вільні радикали.
Насіння чиа може бути білого і чорного кольору: ви можете купувати будь-які, тому що особливої поживної різниці між ними не існує.
ЯК ПРИГОТУВАТИ. Насіння чіа має досить приємний смак, так що ви можете додавати їх практично у всі страви. Особливо поєднуються чиа з кашами, йогуртами, сиром та салатами – вони не вплинуть на смак страви. Оскільки чиа гідрофільні – вони вбирають кількість води в кілька разів більше за їх вагу. Тому ви можете створювати з ними корисні фруктові десерти та пудинги. Гель чиа також використовують у вегетаріанській випічці як замінник яєць.
60 калорій, 3 г протеїну, 4 г жирів, 1 г вуглеводів на столову ложку
М'яке конопляне насіння дасть вашим м'язам трохи кохання, забезпечивши його високоякісним рослинним протеїном. Дослідження канадських вчених показало, що, за PDCAAS (оцінка засвоюваності білка та амінокислот), протеїн з конопель цінніший у порівнянні з іншими рослинними джерелами – зерновими, горіхами та бобовими. Коноплі містять повний арсенал амінокислот для побудови м'язової маси, такої ж, як у м'ясі, яйцях та молочній продукції.
Є багато інших причин любити коноплі. Її насіння - джерело життєво важливих мінералів, включаючи залізо, що заряджає енергією, мінерали для здоров'я кісток - кальцій і магній. Вчені з Гарвардського університету дійшли висновку, що високий рівень прийому магнію на 30% знижує ризик серцево-судинних захворювань.
– джерело ряду життєво важливих мінералів, включаючи залізо, що заряджає енергією, важливі для кісток кальцій і магній.
Як бонус, коноплі містять омега-6 та омега-3 (у пропорції 3:1) жирні кислоти – протизапальні та імуностимулюючі речовини в організмі. Багато людей з'їдають занадто багато омега-6 жирних кислот і дешевих рослинних олій, що може призвести до запальних процесів, втоми, ризику захворювань та слабкого відновлення після тренувань. Не скупіться - купіть собі конопляну олію.
Шанс провалити тест на заборонені та наркотичні речовини, якщо ви додаєте жменю насіння коноплі до вашої вівсянки, зведені до нуля. У світі існує сотні сортів конопель, що вирощуються для виробництва їжі, тканини і так далі. І лише один сорт підходить для виготовлення наркотичної речовини.
ЯК ПРИГОТУВАТИ. Насіння конопель має приємний солодкий смак, як у кедрових горішків або насіння конопель. Додайте їх у всі – від вівсяної каші до протеїнового шийка, від супів до салатів.
47 калорій, 2 г протеїну, 4 г жирів, 1,5 г вуглеводів на одну столову ложку
Гарбузове насіння містить високий рівень корисних ненасичених жирів, з якими ваш організм запрацює як добре змащена машина. Тому варто поговорити про них.
Комплекс корисних поживних властивостей гарбузового насіння – це високий вміст заліза, магнію, бустера тестостерону – цинку, вітаміну К.
Згідно з дослідженнями датських учених, підвищена увага до прийому вітаміну К захистить вас від діабету 2-го типу.
Ви можете їсти насіння гарбуза сирим або смаженим, але пам'ятайте про рівень натрію: їжте його без солі.
ЯК ПРИГОТУВАТИ. Спробуйте підсмажити гарбузове насіння на сухій сковороді. Готуйте на середньому вогні доти, поки насіння не почне потріскувати. Додайте їх у вівсянку, йогурт, суп, печеню або салат. З ними виходять чудові домашні енергетичні батончики та гранолу. Подрібнене насіння відмінно підійде для панірування курки, тилапії та інших страв.
37 калорій, 1 г протеїну, 3 г жиру, 2 г вуглеводів на столову ложку
Лляне насіння цілком заслуговує на звання супер-продукту за його поживні якості. І хоча його витісняють багато трендових добавок на кшталт кокосу, ми цінуємо властивості цього продукту.
Льон – одне з найкращих джерел розчинної клітковини. Саме вона така важлива в насінні льону. Клітковина уповільнює травлення, допомагає регулювати цукор у крові, апетит.
У 2015 році журнал Clinical Nutrition опублікував великий огляд досліджень, де виявили, що споживання льону нормалізує кров'яний тиск, захищає від серцево-судинних хвороб. Дослідники припустили, що біологічний механізм може бути пов'язаний з високими рівнями лігніну (один із трьох біополімерів у складі клітковини) у насінні льону. Лігніни покращують кровотік в організмі.
Льон – один з кращих джерел розчинної клітковини.
Більш того, льон – найкраще рослинне джерело альфа-ліноленової кислоти (ALA) омега-3 жирних кислот. Хоча це не зрівняється з рівнями даної кислоти в жирній морській рибі, але насіння льону доповнить або замінить цей дорогий продукт.
ALA у лляному насінні – одна з причин, через яку продукт асоціюється з нормальним рівнем холестерину, особливо для людей зі схильністю до серцевих захворювань.
У насіння льону тверда оболонка, через що вони погано перетравлюються. Тому їх слід змолоти на порошок, якщо ви хочете додати їх у свою дієту. Тому якщо ви бачите хліб або кашу з додаванням цілісного насіння, знайте - вони пройдуть через весь шлунково-кишковий тракт без користі для організму.
Ви можете замовити вже помелене насіння льону. Зберігайте їх у холодильнику або морозильній камері.
ЯК ПРИГОТУВАТИ. Додайте мелене лляне насіння в теплі каші або змішайте з коктейлем після тренування. Спробуйте додати до панкейки або вафлі чверть лляного порошку та ¾ звичайного борошна. Ви отримаєте м'який горіховий смак, додавши порошок до салатної заправки.
51 калорія, 2 грами протеїну, 4.5 грами жирів, 2 грами вуглеводів на столову ложку
Якщо у вас скромний бюджет на харчування, недороге насіння соняшника допоможуть вам задовольнити ваші поживні потреби без влазіння в борги і гаманця, що порожній. Як і інше насіння, соняшникове насіння – потужний ресурс важливих для організму ненасичених жирів, величезного спектру мінералів, серед яких магній, мідь та марганець. Але саме захмарно високий рівень антиоксидантного вітаміну E робить цінним насіння соняшника.
ЯК І ІНШІ НАСІННЯ, СОНЯЧНЕ НАСІННЯ – ПОТУЖНИЙ РЕСУРС ВАЖЛИВИХ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ НЕНАСИЩЕНИХ ЖИРІВ, ВЕЛИЧЕЗНОГО СПЕКТРА МІНЕРАЛІВ, СЕРЕД ЯКИХ МАГНІЙ, МЕДЬ І МАР.
Наукові дослідження показують, що природне надходження вітаміну E з таких джерел як насіння соняшнику – найбільше, оскільки знижує ризик раку, пов'язаний із прийомом вітаміну Е у вигляді БАДів. Діючи як антиоксидант, вітамін E покращує відновлювальний процес після тренування, знижує наслідки окисного стресу в організмі.
Якщо контроль за порціями не ваш коник, спробуйте неочищене насіння соняшника. Процес очищення насіння сильно уповільнить їх поїдання.
ЯК ПРИГОТУВАТИ. Жменя насіння відмінно поєднується з рибним салатом, пастою, йогуртом, смузі та кашею. Ви можете змішати їх у блендері з олією та використовувати як песто.
51 калорія, 2 грами протеїну, 4.5 грами жирів, 2 грами вуглеводів на столову ложку
Для здорової дієти кунжут просто необхідний. І він хороший для більших цілей, ніж простий посипання фаст-фудних гамбургерів та бейгелів. Кунжут – джерело кальцію, рятівний тим, хто вживає молочні продукти з різних причин.
Ви напевно чули, що кальцій – життєво необхідні мінерал для міцних кісток, але це ще й важливий компонент у роботі м'язів.
Додайте насіння кунжуту у ваше щоденне меню, і ви разом із кальцієм отримаєте мідь, важливу для багатьох ферментних реакцій в організмі, включаючи синтез енергії та працездатність нервової системи.
. Спробуйте чорний кунжут, відомий більшою антиоксидантною активністю, порівняно з білим кунжутом. Чорний пігмент містить речовини, що відповідають за антиоксидантну міць.
ЯК ПРИГОТУВАТИ. Додайте до всіх страв, особливо азіатської кухні. Кунжут додасть смаку смаженим овочам, лососю на грилі та салату.
07.05.2023
Доставка найкращих суперфудів від провідних виробників!
07.05.2023
Доставка харчових добавок від найкращих брендів по Україні.
31.03.2023
Доставка жироспалювачів та комплексів для схуднення по всій території України!