Що таке клітковина і чому вона важлива у здоровому харчуванні?
07.05.2023
Чому спортсменам так важливо вживати клітковину? Розповідаємо у статті!
Клітковина – це харчові волокна, які не постачають нас енергією і які не перетравлює організм, тому виробники їжі та напоїв не враховують клітковину, коли вказують відомості про харчову цінність продукту. Чому про клітковину не варто забувати і в чому її користь?
Як працює клітковина?
Волокна клітковини переробляються корисною мікрофлорою кишечника та підтримують стабільну роботу травної системи. Клітковина знижує почуття голоду, а це допомагає не переїдати та контролювати вагу. Розчинні харчові волокна регулюють рівень цукру і холестерину в крові, а нерозчинні очищають організм і виводять токсини. І це лише частина корисних властивостей клітковини.
Яка буває клітковина?
Клітковину можна розділити на дві групи:
Розчинні харчові волокна при контакті з водою втрачають свою первісну форму, розбухаючи і перетворюючись на гелеподібну речовину. Вони сприяють зростанню популяції корисних бактерій у кишечнику. А отримуємо ми таку клітковину з м'якоті овочів, фруктів та ягід, з круп та бобових, багатих вітамінами.
Нерозчинні харчові волокна – це оболонки зерен, бобових, шкірка овочів та фруктів, маленькі кісточки ягід, які ми з'їдаємо. Майже у чистому вигляді вони представлені у висівках. Таку клітковину часто називають грубою. В організмі вона не вступає в жодні реакції та рухається по кишечнику в незмінному вигляді, але по дорозі вбирає рідину.
Нам потрібна і розчинна, і нерозчинна клітковина, найкращий ефект вони дають разом.
Клітковина подразнює стінки шлунка та кишечника, тому при будь-яких захворюваннях ШКТ у стадії загострення її потрібно виключити!
Чим корисна клітковина?
Нормалізує роботу кишечника. Харчові волокна зменшують ймовірність запорів, а також пов'язаних із ними захворювань. Ряд досліджень підтверджує, що клітковина відіграє важливу роль у профілактиці онкологічних захворювань ШКТ.
Необхідні харчові волокна і підтримки кишкової мікрофлори. Наш організм не може засвоїти рослинну клітковину, а корисні бактерії в кишечнику можуть – це їхня основна їжа.
Допомагає підтримувати в нормі вагу. Завдяки клітковині, яка, набухаючи, дає нам більший обсяг їжі, швидше настає і довше зберігається відчуття ситості – це дозволяє уникнути переїдання. А ще харчові волокна уповільнюють засвоєння глюкози, що допомагає уникати різких стрибків рівня цукру в крові. І це важливо не тільки для людей, які страждають на діабет. Стрибки цукру значно посилюють апетит, що сприяє набору зайвих кілограмів.
Забезпечує природний детокс. Клітковину можна порівняти з губкою. Проходячи через кишечник, вона вбирає у собі шкідливі речовини – токсини, солі важких металів. Це знижує навантаження печінку.
Сприяє здоров'ю судин. Харчові волокна також вбирають у себе жовчні кислоти та жирові «краплі», з яких утворюється холестерин, а потім виводять їх із організму.
Компенсувати нестачу клітковини можна за допомогою спеціальних харчових добавок, які можна замовити на нашому сайті. А ще більше корисної та цікавої інформації про здоров'я та спорт – у нашому блозі!