Основні принципи здорового весняного раціону
31.03.2023
Що найпотрібніше у раціоні навесні? Як харчуватися збалансовано та смачно? Ділимося секретами!
Перша проблема, яка виникає після зими – гіповітаміноз (нестача вітамінів в організмі) і, як наслідок, зниження імунітету. Тривалий гіповітаміноз може стати причиною респіраторних захворювань, головного болю, дратівливості, стомлюваності, погіршення стану шкіри, волосся та нігтів. Саме тому важливо уважно стежити за своїм харчуванням, особливо в період гіповітамінозу. Про організацію правильного харчування розповідаємо у статті! Не пропустіть корисну інформацію!
Більше овочів, фруктів, горіхів та зернових
Овочі та фрукти є одним із основних джерел вітамінів та мікроелементів, необхідних для підтримки імунної системи. На жаль, у заморожених овочах та фруктах, зібраних восени, кількість корисних речовин невелика. Однак навіть при нестачі корисних компонентів овочі та фрукти приносять організму значну користь, тому не варто ними нехтувати. Заморожені або сушені фрукти та ягоди можна додавати в каші, щоб подарувати організму такі необхідні вітаміни та енергію.
До складу горіхів та зернових входять вітаміни групи В, вітамін Е, залізо та цинк, які підтримують захисні сили організму. Саме тому вони ідеально підходять для весняного раціону. Але бажано доповнити рослинні продукти та вітамінними чи полівітамінними комплексами.
Випивайте свою норму води та не відмовляйтеся від складних вуглеводів
Не варто відмовлятися від повільних вуглеводів (гречка, вівсянка, рис тощо), адже вони є одним із основних джерел енергії. Якщо хочете скинути зайві кілограми, тоді краще викреслити з раціону макарони з м'яких сортів пшениці та солодощі, які слід замінити фруктами, гірким шоколадом, медом та іншими корисними ласощами.
Пийте якнайбільше чистої негазованої води, морсів з варення, свіжих соків або компотів із заморожених фруктів. Рідини є провідником поживних речовин до всіх ділянок тіла. Крім того, вони виводять шкідливі речовини з організму.
Найкорисніші продукти у весняному раціоні
Ранок найкраще починати з вівсянки. У вівсяній каші міститься безліч вітамінів і різних мікроелементів (кремній, йод, калій, кобальт, фосфор). До її складу також входять протеїни, які покращують стан м'язової маси. Перелічимо інші корисні та важливі для організму продукти весняного раціону.
-
Рис. У рисі міститься величезна кількість клітковини, магнію та вітаміну B1. Вважається, що рис позитивно впливає на рівень цукру в крові та артеріальний тиск.
-
Сир. Всім відомо, що сир багатий на кальцій. У 100 г продукту міститься 15 відсотків добової норми цього хімічного елемента. А якщо ви не любите його, замість сиру можна вживати сироватковий протеїн.
-
Морква. Вважається основним джерелом каротину, який необхідний розвитку клітин. Каротин також важливий для підтримки зору та покращення стану шкіри.
Також оптимально до весняного раціону додати капусту, броколі, нежирне м'ясо, яйця, жирну рибу, зелень, цитрусові. Використовуючи ці компоненти ви можете приготувати смачні та здорові страви та скласти різноманітне меню на тиждень.
Більше інформації про смачне та корисне харчування читайте в нашому блозі. Бажаємо успіху!