Сила риб'ячого жиру омега 3 (Частина 2)

Сила риб'ячого жиру омега 3 (Частина 2)

13.10.2015

Приблизно 52% населення стверджують, що вони вживають будь-які форми харчових добавок. У Великобританії цей показово трохи нижче (близько 40%), але все ж таки він займає понад 300 мільйонів фунтів на рік ринку країни.

Переваги Омега-3: опорно-руховий апарат

1) Хрящові тканини та кістки

Доведено, що жирні кислоти омега-3 позитивно впливають на наші м'язи, суглоби та кістки. На організм тварин, які схожі на людей, добавки з жирними кислотами омега-3 частково також впливають добре.

Наприклад, дослідивши морських свинок, які мали стійкість до артриту та морських свинок, які були схильні до артриту, було виявлено, що прийом цих добавок змінив деякі параметри тварин зі схильністю до цього захворювання, на відміну від тих, що були стійкими до артриту.

Ці зміни відбувалися у їхніх хрящах та на рівні субхондральної якості кістки. Було також помічено зміни рівня їхнього кальцію: коефіцієнти фосфату і збільшення щільності кісткової тканини.

Тобто це означає, що приймаючи жирні кислоти омега-3 можна значно зменшити нашу сприйнятливість до артриту, а також скоротити ризик можливих переломів.

Такі ж дослідження далі проводилися з курами.

Було виявлено, що у популяції курей, які мають вищі показники ушкодження яєчної шкаралупи, використання в раціоні жирних кислот омега-3 значно збільшило вміст мінеральних речовин у кістках тварин і щільність їх яєць (наприклад, міцність яєчної шкаралупи). Це зменшило кількість розбитих яєць на 40-60%. Це ще раз показує, що додавання цієї добавки в їжу може поліпшити щільність кісткової тканини у людей з остеопорозом (стан, що викликає зниження щільності кісткової тканини та ймовірності переломів).

На додаток до цього, невеликі дослідження показали, що 3г омега-3 жирних кислот на день знижує ранкову слабку рухливість суглобів та кількість хворобливих відчуттів у суглобах у пацієнтів, які страждають на ревматоїдний артрит. Крім того, це дозволяє знизити вживання протизапальних препаратів.

2) М'язи та сухожилля

Наукові дослідження також показують, що прийом жирних кислот омега-3 не тільки корисний для стану кісток, а й для м'яких тканин нашого тіла (наприклад, сухожиль та м'язів).

Огляд, проведений у 2009 році, показав, що добавки з цими продуктами мають сприятливий вплив на сухожилля (наприклад, омега-3 допомагає відновиться ахіллесовому сухожиллю при забитих місцях).

syh

Дослідження показало, що під час хронічної травми у сухожиллі протягом усього процесу не виявилося гостре запалення, хоча пошкоджені сухожилля дійсно містять велику кількість запальних хімічних речовин (наприклад, цитокінів). Вони також містять більш високі концентрації вільних антиоксидантів радикалів, які є групою дуже реактивних клітинних атомів. Таке поєднання речовин у сухожильних клітинах провокує появу клітинної деструкції та дегенерації пошкоджених тканин.

Раціон, багатий омегою-3

Попередні дані показують, що їжа, багата на жирні кислоти омега-3, зменшує викид ЦОГ-2 тканини. ЦОГ-2 є ферментом, який викликає біль та появу запальних хімічних речовин. Було доведено у прикладі, що у 99% спортсменів із травмою сухожилля, які приймають добавки жирних омега-3, вже після одного місяця використання їх болі скоротилися на 50%. Омега-3 суттєво знижує запалення у клітинах, блокуючи шляхи, які і провокують запальний процес.

Інше дослідження, опубліковане у 2014 році, показало вплив 12-тижневого курсу прийому жирних кислот омега-3 на дії мітохондрій у м'язах скелета.

Мітохондрії є субодиницями клітин наших органів, які працюють над створенням більшості аденозинтрифосфатів (АТФ), що використовуються для виробництва енергії. Це дослідження показало, що вживання омега-3 збільшує ефективність наших клітин у виробленні енергії. Особливо це ефективно, коли також вживається креатин у добавках.

Наявність більшої кількості ЕПК/ДГК підвищує чутливість ферментів до створення АТФ.

Це підвищення ефективної роботи клітин може призвести до кращого і сильнішого скорочення м'язів, більшого вживання кисню під час стійкого стану вправ кардіо і потенційне збільшення спалювання жирових клітин під час тренування.

 

3) Зв'язки

Ще одна перевага вживання омега-3 є її сприятливий вплив на загоєння пошкоджених тканин.

Наявність ЕПК сприяє зціленню ран у зв'язках і збільшує виробництво та розробку нових тканин (колагену) протягом 72 годин.

Відповідно, можна припустити, що вживаючи добавки жирних кислот омега-3, Ви поповнюєте клітини вищими концентраціями ЕПК і гарантуєте швидке загоєння ран при отриманні травм.

Переваги Омега-3: імунна система

Для того, щоб продовжити описувати переваги цих добавок, необхідно розглянути інші потенційні області, на які вони також дуже впливають.

Наприклад, дослідження з кроликами, проведене 2010 року, проводилося з імітацією смертельної травми. Дослідники взяли кілька кроликів і зламали їм стегнові кістки, викликавши м'язові розриви настільки, щоб травми були потенційно смертельними. Дослідники виявили, що вливання жирних кислот омега-3 збільшило виживання на 43% серед тварин, що свідчить про зміну імунної системи, яка набула покращених можливостей відновлення.

Це пов'язано з підвищенням здатності органів «боротися» з бактеріями, що вторглися, та/або змінювати запальну реакцію ушкодження.

Також було запропоновано, що присутність жирної кислоти ДГК у крові може захищати від фізіологічних змін у мозку та нервовій системі, пов'язані з когнітивним зниженням (через захворювання, такі як деменція або хвороба Альцгеймера).

Даними підтверджено, що низький рівень жирних кислот (зокрема, ДГК) викликає депресії та що ДГК сприяє здоровому стану організму та виживанню нервових клітин, протидіє наявності запальної арахідонової кислоти у мозку.

Ці вчені також виявили, що після гострої тяжкої травми головного мозку лікування жирними кислотами омега-3 може бути основою для оптимального одужання.

Дозування

Рекомендації, опубліковані Американською асоціацією серця, показують, що необхідно вживати у свій раціон 0,9 г ЭПК. Отримувати таку кількість омега-3 можна за допомогою маслянистої або жирної риби, але простіше, звичайно, використовувати спеціальні добавки в дозах.

Наприклад, кожна капсула таких добавок Myprotein з омега-3 дасть 180 мг ЕПК та 120 мг ДГК. 5 таблеток на день з їжею забезпечать вас потрібно дозою відповідно до зазначених рекомендацій для ефективного впливу на серце та кровоносні судини.

Альтернативно, Super Omega 3 Pure Max від MyProtein має дивовижне дозування в 530г ЕПК і 90г ДГК. Усього 2 капсули даного продукту на день відповідатимуть цим рекомендаціям.

Багато досліджень, що стосуються суглобів, м'яких тканин та здоров'я нервової системи, підтверджують необхідність використання вищої дози ЕПК (наприклад, до 3 г на день), яка була доведена як ефективна та безпечна. Для цього Super Omega 3 Pure Max від MyProtein стане найкращим варіантом у фінансовому плані з максимальною ефективністю.

Візьміть на замітку

Тобто, що ми маємо? Добавки жирних кислот можуть покращити роботу серцево-судинної системи, а також Ваших м'язів, зв'язок та кісток. Це може виключити ймовірність дегенерації нервової системи та збільшити шанс швидкого одужання від отриманих травм.

Необхідна щоденна доза омега-3 становить 900 мг, які легко можна отримати, вживаючи жирну рибу. Насправді, Ви можете значно перевищити дозу для більш корисного ефекту, вживаючи продукти, багаті на омега-3, тільки обмежуйте себе в 3г на день максимум!

Поділитися:

Останнє в розділі