Правильні харчові звички, які дозволять краще тренуватися
07.02.2023
Розповідаємо про корисні харчові звички, які підвищують якість тренувального процесу.
Не дарма фраза «ми – те, що їмо» стала крилатою. Якщо ви тренуєтеся та серйозно ставитеся до свого здоров’я, важливо не лише не пропускати заняття в залі, а й переглянути свій раціон. Адже харчові звички можуть як і допомагати, так і перешкоджати у побудові тіла вашої мрії. Про ті харчові звички, що працюють на нас, розповідаємо у статті. Запрошуємо до прочитання, буде багато цікавого і, можливо, навіть несподіваного.
Харчова звичка №1: вживати не більш, ніж 30% жирів
Залежно від цілей у спортзалі необхідно обмежити денну норму споживання жирів до 10-30%. Краще замінювати насичені жири (масло, сир, червоне м'ясо) ненасиченими – авокадо, соєвими бобами, арахісом, фундуком. Молоко та молочні продукти потрібно вживати з низьким вмістом жиру. Зокрема, можна доповнити раціон сироватковим протеїном.
Харчова звичка №2: зменшити вживання цукру та солодощів, а найкраще – взагалі
Коли цукор потрапляє до організму, він стимулює вироблення гормону інсуліну, який уповільнює спалювання жирів. У результаті жири не йдуть навіть під час інтенсивних тренувань, а додають зайві сантиметри в об’ємі. Цукор міститься не тільки в шоколаді та печиві, а навіть у йогуртах з наповнювачем або соках із коробки. Тому йогурти, солодку воду, концентровані соки потрібно замінити фруктами, водою чи фрешами. А солодощі відмінно замінять протеїнові батончики, панкейки.
Харчова звичка №3: замінити прості вуглеводи на складні
Прості вуглеводи швидко засвоюються організмом та підвищують рівень цукру в крові. Так як високий цукор – небезпека для організму, він намагається якнайшвидше нейтралізувати його, тобто конвертувати калорії в жирові запаси. Тому продукти на основі простих вуглеводів необхідно замінити цільнозерновими продуктами, крупами та макаронами з твердих сортів пшениці. Зі спортивного харчування радимо звернути увагу на гейнери.
Харчова звичка №4: більше клітковини, фруктів та овочів
Клітковина покращує метаболізм та мікрофлору кишечника, а також значно прискорює процес втрати ваги. Тому як при заняттях спортом, там і в будь-який інший час до раціону слід включати клітковину. Овочі та фрукти – джерела вітамінів, мінералів та клітковини, які необхідні організму. Тому їх необхідно вживати щодня. Можна розбити 400 грам продуктів на порції по 80 грам і вживати овочі та фрукти як доповнення до основної страви або під час перекусу.
Ще декілька харчових звичок, які реально працюють
Не забувайте, що червоне м'ясо оптимально замінити дієтичним. Також варто споживати такий білок, як соя, бобові, нежирна риба. Ще декілька харчових звичок, що будуть корисними для спортсмена:
-
Відмовитися від вживання алкоголю та слабоалкогольних напоїв. Вони отруюють організм, негативно впливають на ЦНС та інші важливі системи.
-
Не вживати смажені страви, адже у процесі виділяється шкідлива речовина – акриламід. Вона може збільшувати ризик виникнення хронічних та онкологічних захворювань. Тому продукти слід запікати, варити, готувати на пару.
-
Пити більше чистої негазованої води, оптимально – 30 мл на 1 кг ваги.
Сподіваємося, стаття була корисною та змістовною, а ваш тренувальний процес та харчування приноситимуть радість і вражаючий результат.