30.09.2016
Ви постійно відчуваєте почуття голоду, навіть після того, як щойно поїли? Нове дослідження показує, які продукти є кращими/найгіршими для збереження тривалої ситості.
Ми впевнені, ви вже чули про індекс ситості. Тут ви знайдете список з 38 продуктів, що найчастіше вживаються, та їх відповідні показники за рівнями ситості. Учасникам дослідження було запропоновано вживати певні продукти, а потім ранжувати їх за рівнем ситості через 2 години.
Звичайно, деякі деталі дослідження безпосередньо не застосовуються для активних спортсменів, культуристів або любителів тренажерного залу.
По-перше, багато продуктів зазвичай ми не їмо (мармелад, мольва). У той же час, список продуктів не включає багато загальних продуктів (курячі грудки, арахісове масло, грецький йогурт) в раціоні спортсмена. Так як учасники, можливо, були у віці, з ожирінням, неактивні або з іншими характеристиками, які, як правило, не пов'язані з людьми, що тренуються, їх реакції на продукти можуть відрізнятися.
Нарешті, вплив харчових продуктів оцінили лише у 2-х годинний період після вживання. Коли багато хто з нас думають про необхідність відчувати себе ситим, ми думаємо про негайне вживання їжі ("Я голодний, і я хочу щось їсти зараз!"), або в довгостроковій перспективі ("Я їм і тепер я хочу, щоб цей прийом їжі тримав мене ситим довше").
Таким чином, ми вирішили провести дослідження на основі даних дослідження з метою оцінки як короткострокової, так і довгострокової ситості різних продуктів. Короткострокова ситість була визначена як період від 30 хвилин до 90 хвилин після вживання їжі. Тривала ситість була визначена, як 5+ годин після трапези.
Всі ці продукти мають розмір порції, відрегульований таким чином, що калорії є у всіх нормалізованими (однакові). Іншими словами, результати показують ситість, коли ви їсте ту ж кількість калорій від кожного перерахованого виду їжі. Усі учасники були рекреаційно активними молодими чоловіками та жінками, які їли ці продукти на регулярній основі.
Кожного учасника попросили розподілити 35 різних продуктів за короткостроковою та довгостроковою ситістю за шкалою від 0 до 9 (9-й найвищий рівень ситості). Після отримання оцінки від кожного учасника оцінили кожну їжу на основі вмісту макроелементів (білків, жирів, вуглеводів), об'єму, клітковини та цукру. Потім проводився аналіз багатофакторного моделювання з метою оцінки кожного з цих факторів впливу на ситість у балах. Результати моделі припускають таке:
Грудка куряча |
5,25 |
5 |
Фарш яловичий |
5,83 |
5 |
Стейк |
6,75 |
6,13 |
Яйця |
6,25 |
5,88 |
Білок яєчний |
7,2 |
6,8 |
Протеїн сироватковий |
4,29 |
4,86 |
Казеїн |
5 |
4 |
Йогурт грецький |
6.29 |
5.75 |
Йогурт фруктовий |
3.5 |
5 |
Молоко |
4.5 |
3.83 |
Сир |
4.17 |
3.17 |
Творог |
5.75 |
55 |
|
||
Яблука |
5.5 |
6 |
Апельсини |
4.71 |
4.33 |
Ягоди |
5 |
4.88 |
Банани |
4.63 |
4.86 |
|
||
Сладкі каші |
1,29 |
1,33 |
Морозиво |
2,13 |
2,25 |
Печиво магазинне |
1,5 |
1,83 |
Картопля фрі |
2,13 |
2,29 |
Пончики |
2,13 |
2,5 |
Чіпси картопляні |
1,25 |
1,38 |
Готова картопля |
6,75 |
5,86 |
Готовий батат |
7,23 |
6,43 |
Рис білий |
3,5 |
4 |
Рис коричневий |
4,67 |
4,2 |
Вівсянка |
6 |
5,5 |
Квасоля чорна |
4,67 |
3,83 |
Білий зерновий хліб |
1,83 |
2,83 |
Хліб із цільного зерна |
3,17 |
3,17 |
Макаронні вироби |
3,83 |
4 |
Арахісове масло |
6 |
4,29 |
Горіхи |
5,57 |
3,71 |
Авокадо |
5,13 |
4 |
Масло оливкове |
1,57 |
1,26 |
Багато результатів підтверджують попередні дослідження, показуючи насичені переваги, як білка, і клітковини. Як показано, обсяг повністю зменшений відповідно до ситості, коли ми дивимося на її наслідки у довгостроковій перспективі. Таким чином, під час їжі масивний салат з 200 калоріями може змусити вас відчувати себе неймовірно ситим у короткостроковій перспективі, тоді як маленька чашка бобів може, зрештою, залишити вас ситим протягом кількох годин поспіль.
Насправді деякі дослідження навіть показали, що вживання в їжу продуктів у надмірно великих обсягах змусить ваш шлунок розширитися за межі нормального розміру. Після того, як ці інгредієнти частково переваряться і вийдуть зі шлунка, у вас залишиться відчуття голоду, тому що виникне необхідність заповнити більшу порожнечу, ніж раніше.
Низькі бали у закуски підтверджують доказ того, що висока якість поживних продуктів сприяє ситості більшою мірою, ніж закуски загалом. Ми також бачимо, що навіть невеликі обсяги їжі з високим вмістом жирів можуть мати тривалий ефект ситості, такі як арахіс, вершкове масло або авокадо.
Незабаром можуть з'явитися і подальші дослідження того, чи може вибір часу мати тут будь-який вплив. Наприклад, чи сприятиме певні продукти загальному почуттю ситості, якщо вони вживаються рано вранці, а не прямо перед сном?
Також ми повинні вивчити, як певні продукти взаємодіють один з одним. Кожен продукт у цьому списку був оцінений окремо, але ми рідко їмо їх окремо. Що відбувається, коли ви їсте горіхи з фруктами чи курку та рисом? Якби ми могли підсумовувати показники двох продуктів, перерахованих вище, вони завжди будуть випереджати будь-які два продукти з нижчими показниками в сумі? Чи взаємодія кожної комбінації харчових продуктів надає різний вплив?
Ці результати дослідження є гарним нагадуванням про те, як нам потрібно побудувати основу нашого раціону. Це також вказує, чому багато хто не сидить на дієті мають проблеми з контролем уживаних калорій (тобто вони їдять більш високий% продуктів низького насичення). Зрештою, їжа з високим вмістом білка та добре збалансована дієта переможе ваш звичний раціон.
07.05.2023
Доставка найкращих суперфудів від провідних виробників!
07.05.2023
Доставка харчових добавок від найкращих брендів по Україні.
31.03.2023
Доставка жироспалювачів та комплексів для схуднення по всій території України!