Лляне насіння: правила вибору та прийому

Лляне насіння: правила вибору та прийому

09.02.2017

Головний показник якості біологічно активних добавок – концентрація, головний чинник – ступінь засвоєння. Ми розповімо, як вибрати правильний тип насіння льону, та як його правильно зберігати.

Як вибрати насіння льону

Крихітне лляне насіння відоме ще з часів Стародавнього Єгипту. Тисячі років воно відоме як основа харчування, але зараз воно популярне як добавка до злаків, смузі, салатів і не тільки. І не дарма! Злак містить багато корисних речовин, необхідні здоров'ю. Тому варто включити його до раціону харчування. Щоб добавка принесла ще більше користі, керуйтеся такими правилами.

  • Цілісне або мелене зерно

На ринку БАДів ви знайдете обидві форми: природну у вигляді зерен або мелену, часто звану «льняне борошно». Цілі зерна мають гладку оболонку, яка не засвоюється у травному тракті. Тому всі корисні властивості льону пройдуть повз. Вирішити цю проблему можна, перемоливши зерна в кавомолці або млині для спецій.

Замовляючи льон, переконайтеся, що він зберігається у непрозорій упаковці. Світло руйнує цінні олії. Зберігати перемелені зерна також варто у непрозорому, герметичному контейнері. При цьому варто пам'ятати, що їхній термін зберігання – до 5-6 місяців у холодильнику, а у цілого зерна – до року. Тому варто перемелювати зерно порційно, перед використанням.

  • Вибір лляної олії.

Лляна олія також може зіпсуватися протягом кількох тижнів або місяців. Найкраще зберігати його в холодильнику, у непрозорій пляшці. Максимальний термін зберігання – 6 місяців. Олія багата на ненасичені кислоти Омега-3, тому непридатна для теплової обробки. Використовуйте його в салатах, холодних напоях та супах.

  • Колір лляного насіння.

Як і більшість продуктів, є кілька доступних варіантів. На полицях ви знайдете золотисте та коричневе насіння льону. Немає жодних відмінностей у харчовій цінності та смакових якостях, тому вибирайте на свій розсуд.

Як використовувати лляне насіння
 

Цей злак має легкий смак, має дуже дрібний помел, тому його можна використовувати в багатьох стравах. Ось основні та перевірені способи:

  • Додати кілька столових ложок меленого льону в ранкову порцію вівсянки.
  • 1-2 столові ложки можна додати в післятренувальний протеїновий шийк або смузі.
  • Використовуйте лляну олію для салатних заправок та соусів на зразок песто.
  • Паніровка. Використовуйте мелений льон замість хлібних крихт у пануванні для відбивних та м'ясних рулетів.
  • Молоте насіння льону відмінно підходить для домашніх енергетичних батончиків та фітнес-десертів.
  • Замініть мелене лляне насіння чверть борошна в тісті для панкейків, оладок, млинців або вафель.
  • Як замінник яйця у випічці. Змішайте разом 1 столову ложку меленого льону, 3 столові ложки води.

Поділитися:

Останнє в розділі