Капсаїцин: допомагає спалити жир, пригнічує апетит.

Капсаїцин: допомагає спалити жир, пригнічує апетит.

09.02.2017

Під час сушіння вам потрібна підтримка, щоб стримувати апетит і підвищити спалювання жиру до максимуму? Тоді дізнайтеся більше наукових фактів про капсаїцин – речовину з перцю чилі.

Що таке капсаїцин?

Фітохімічна речовина капсаїцин відповідає за гострий і пряний смак перцю чилі. Також він має унікальний вплив на наше здоров'я:

  • знижує кількість жиру
  • діє як антиоксидант
  • захищає від запалень
  • зміцнює серцево-судинну систему.

Останні епідеміологічні дослідження показали, що майже півмільйона людей, які споживають чилі, мають знижений ризик захворіти на хронічні захворювання, особливо на ракові та серцеві.

Жироспалювальні властивості капсаїцину
Капсаїцин активує рецептор TRPV1 у нейронах шлунково-кишкового тракту. Це і активує процес термогенезу, що спалює жир. Ці рецептори в тканинах організму стимулюють регенерацію, підвищують імунітет клітин та рівень енергії.

 

Принцип дії капсаїцину:

  • Підвищує рівень норадреналіну. TPVR1 рецептори стимулюють вироблення цього гормону, який запускає процес термогенезу. У цей час окислюються жирні кислоти із коричневої адипозної (жирової) тканини.
  • Стимулює вироблення енергії. Жирні кислоти перетворюються на енергію у формі АТФ. Це підвищує витривалість навіть на найінтенсивнішому тренуванні.
  • Підвищує рівень метаболізму. Витрата енергії у процесі окислення жиру стимулює зниження ваги. 

Дослідження показали, що позитивний вплив капсаїцину на термогенез вищий у людей з переважанням коричневої жирової тканини. Доведено, що постійний прийом капсаїцину підвищує рівень коричневої жирової тканини в організмі. Це означає, що, приймаючи капсаїцин, легше посилити термогенез. Саме коричнева жирова тканина виробляє тепло та перетворює жир на калорії.

Капсаїцин пригнічує апетит

Споживання капсаїцину знижує апетит та загальну кількість їжі, що необхідно для зниження ваги та підтримки здоров'я. Хоча ці властивості капсаїцину вказані у дослідженнях, не ясно точно, як саме речовина діє.

 

Імовірно, річ у гормонах. Як уже сказано, капсаїцин впливає на вироблення норадреналіну. Стимуляція рецепторів цього гормону впливає почуття ситості. Додатково капсаїцин підвищує рівень шлункового гормону GLP-1, який активує зони мозку, що знижують почуття голоду. Більше того, продовжується відчуття ситості після їди.

Капсаїцин покращує серцево-судинне здоров'я

 

Капсаїцин знижує рівень холестерину, а також активує системну вазодилатацію (розслаблює стінки судин). Водночас ці ефекти покращують кровообіг, серцевий ритм, підтримуючи чудове здоров'я.

Як капсаїцин знижує рівні холестерину у крові?

  • Рецептор TVPV-1 підвищує вироблення жовчних кислот. Вони взаємодіють із холестерином: виводять його з крові, тим самим знижуючи рівень.
  • Активація капсаїцину TRVP1 рецептора в м'язових клітинах артерій знижує накопичення холестерину та інших жирів. Це відбувається за рахунок виведення холестерину із клітин.

Додатково до зниження холестерину, прийом капсаїцину підвищує вироблення та активність ферменту оксиду азоту – синтази. Це призводить до вироблення оксиду азоту, що розслабляє судини та стимулює кровообіг.

Капсаїцин таким чином стимулює роботу серця та судин під час тренувань, підвищуючи загальну продуктивність. А триваліша тренування сприяє витраті калорій.

 

Антиоксидантні та протизапальні властивості

Інший позитивний вплив капсаїцину на загальне самопочуття – його виняткова здатність роз'єднувати звичний метаболічний процес окиснення поживних речовин від синтезу енергії.

Це може бути використане для підвищення витрати енергії у процесі термогенезу. В інших тканинах, наприклад, печінки або серця, ця властивість покращує здоров'я, знижуючи вироблення вільних радикалів, що виробляються в процесі окислення жирів та вуглеводів.

Зниження рівня вільних радикалів призводить до здоров'я найважливіших біомолекул, необхідних функціонування клітин, особливо ДНК. Додатково антиоксидантний захист знижує запалення та ризик розвитку хронічних захворювань.

 

Поділитися:

Останнє в розділі