Секрети авокадо: унікальний фрукт для здорового життя!

Секрети авокадо: унікальний фрукт для здорового життя!

08.06.2016

Найімовірніше, ви вже їли авокадо, додаючи в салат, намазуючи на тост, додаючи в роли, сандвіч чи будь-якому іншому вигляді.

Дієтологи називають авокадо супер-ягодою. І ось чому.

Авокадо – незрозумілий фрукт. З одного боку, він дуже схожий на овоч, але сумніше те, що з іншого боку багато хто уникає його через високий вміст жирів.

Якщо ви не уникаєте його з тієї ж причини, марно! Авокадо містить усі корисні поживні речовини, допомагає контролювати вагу та знижує ризик багатьох захворювань.

Так, в авокадо дуже багато жиру! Але це корисний жир, який потрібний організму. Про це – докладніше.

Поверніть корисний жир!

За даними Nutrition Data online, один авокадо (приблизно 201 г) містить 322 калорії, 29 г жирів, тобто 81% калорій дають жири. Але в ньому немає «поганий» насичений тип жирів. Ви отримаєте "хороші" поліненасичені жирні кислоти.

ПНЖК відомі тим, що знижують холестерин. Але що краще, ПНЖК не просто знижує рівень поганого холестерину (ліпопротеїни низької щільності – ЛНП), а й підвищує рівень хорошого холестерину (ліпопротеїни високої щільності – ЛВП). Це саме те, що потрібно, щоб зменшити ризик серцевих захворювань!

 

Авокадо підвищує рівень ПНЖК та хорошого холестерину, що робить його найефективнішим фруктом у боротьбі за здоров'я серцево-судинної системи.

ПНЖК в авокадо допомагають спалювати жир та підтримувати суху м'язову масу. За словами Laura Bramble (eHow.com), у дослідженні, опублікованому в Journal of Nutrition (2004): «ПНЖК не тільки спалюють жир, але також захищають суху м'язову масу під час схуднення… Вони знижують відсоток жиру та захищають від повторного набору».

Незамінні амінокислоти

Як ви тепер знаєте, не варто боятись жирів в авокадо. Але ви можливо запитуєте себе, що робить його «ідеальним фруктом для здоров'я».

Крім його користі для серцевого здоров'я, авокадо – повноцінне джерело протеїну. Це означає, що він містить усі 9 незамінних амінокислот: гістидин, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, фенілаланін, тирозин, триптофан та валін.

Для нас, бодібілдерів та ентузіастів фітнесу, це супер-якість у фрукті! Це означає, що авокадо точно забезпечить наші організми всім необхідним відновлення і зростання м'язової маси.

Окей, багато фруктів та овочів містять амінокислоти. І що робить авокадо унікальним? Те, що амінокислоти з авокадо повністю засвоюються.

Це надзвичайно важливо для відновлення: якщо одна з незамінних амінокислот втрачається, організм не може створити умови для синтезу протеїну. Це призводить до нестачі важливих протеїнів, що призводить до уповільнення м'язового зростання.

Клітковина

Nutrition Data online також повідомляє, що авокадо містить 13 г клітковини. Це більше, ніж у 130 грамах вівсяних пластівців. Але що дійсно круто – авокадо містить розчинну та нерозчинну клітковину.


Як говориться в Medline Plus: «Розчинна клітковина приваблює воду і перетворює її на гель під час перетравлення. Це уповільнює травлення, допомагає зменшити холестерин, що захищає від серцевих захворювань». Це ще один компонент авокадо для здорового серця!

Нерозчинна клітковина додає об'єм і допомагає їжі швидше пройти через шлунок та кишечник.

Ви отримуєте подвійну користь із одного невеликого фрукту! Поліпшення серцевого здоров'я та травлення, не кажучи вже про те, що клітковина насичує вас надовго! І коли ви дотримуєтеся дієти, цей фактор просто на вагу золота!

Захистіть себе!

Авокадо має ще одну унікальну властивість; він містить три потужні антиоксиданти, що захищають наш організм від вільних радикалів – вітаміни C, E та бета-каротин (попередник вітаміну A).

Ці антиоксиданти дуже важливі, тому що захищають від ракових та серцево-судинних захворювань, хвороби Альцгеймера та дегенерації очних тканин. А ще вони мають незліченні антивікові переваги.

Рецепти з авокадо

Авокадо справді супер-фрукт, бо це ще й універсальний продукт. З ним можна приготувати салати, смузі, протеїнові коктейлі, корисну випічку, додати до м'ясних та рибних страв і навіть зробити шоколадний крем! Авокадо має свіжий і легкий смак, маслянисту консистенцію.

Спробуйте ці швидкі та смачні рецепти і якнайбільше експериментуйте з авокадо!

Свіжий фруктовий салат

  • 200 грам тунця або будь-якої іншої жирної риби
  • ¼ авокадо, порізаного часточками
  • ½ яблука, порізаного часточками
  • 2 стебла селери, порізаної шматочками
  • ½ ложки нежирного домашнього майонезу
  • Збризкати соком лайма або лимона
  • З'єднайте всі компоненти в мисці, акуратно перемішайте, додайте майонез, збризкайте соком лимона або лайма.

Протеїновий шийк

  • 35 грам банана
  • 18 грам авокадо
  • 200 г яєчних білків (пастеризованих)
  • 5 грам несолоної арахісової олії
  • 1 пакетик замінника цукру
  • З'єднайте всі компоненти в блендері, доведіть до однорідної консистен

Поділитися:

Останнє в розділі