Переваги пробіотиків і пребіотиків

Переваги пробіотиків і пребіотиків

15.03.2016

Грунтуючись на тому, якими знаннями ми володіємо зараз, план поліпшення здоров'я кишечника повинен обов'язково включати збільшення вживання обох пробіотиків і пребіотиків. Тут надано інформацію про те, як їх можна отримати і навіщо вони потрібні.

 

Найважливішим фактом є те, що пробіотичні бактерії розташовані в межах нашого кишківника. Тут Ви знайдете інформацію про те, що Ви самі в змозі зробити для оптимізації свого внутрішнього середовища, покращення його здоров'я та продуктивності!

Стає все більш ясним в останні роки, яка частина тіла буде наступним основним напрямом у вивченні здоров'я людини та продуктивності, і відповідь може Вас справді здивувати – кишечник! Ми не говоримо про зайвий жир на животі, хоча, як Ви самі зрозумієте далі, це стане частиною обговорення.

Масштабні дослідження показують, що бактерії, розташовані в місцях шлунково-кишкового тракту (або просто кишечник), мають великий вплив на Ваше здоров'я та спортивну працездатність. Щоб було ясно, це відносно нова сфера для дослідження і є кілька факторів, які можуть вплинути на пропорційний бактеріальний склад у нашому кишечнику, який знаходиться поза нашим контролем. Але один із основних змінних контролів може стати відповідна схема дієти.

Грунтуючись на тому, якими знаннями ми володіємо зараз, план поліпшення здоров'я кишечника повинен обов'язково включати збільшення вживання обох пробіотиків і пребіотиків. Тут надано інформацію про те, як їх можна отримати і навіщо вони потрібні.

Навіщо потрібні хороші бактерії?

Пробіотики - дуже дрібні живі організми, як і деякі бактерії/дріжджі, які знаходяться усередині нашого кишківника. Не всі бактерії є пробіотиками. Префікс "про-" несе в собі сенс про корисну дію на здоров'я.

Усередині нас їх існує безліч, і це 100 трлн, а не мільйони чи мільярди. Тим не менш, кілька різновидів все ж таки домінують в організмі, наприклад, лактобактерії/біфідобактерії. Це дві бактеріальні форми можна назвати найпоширенішими у цій сфері.

Пробіотичні мікроорганізми знаходяться у найрізноманітніших джерелах кисломолочної продукції, таких як йогурт, пахта, кефір, відібраний витриманий сир, кімчі, квашена капуста, чайний гриб. Добавки є також популярним джерелом збільшення пробіотичного вживання.

Між схемою раціону, мікроорганізмами та кишечником однозначно існують досить складні та дуже непрості стосунки один з одним. У той час, як аналогічне мікробне середовище розподіляється у кожної людини, кожна особистість має свій особливий та змінний стан кишечника, який залежить від її генетики, способу життя, схеми дієти, занять.

Коли справи йдуть погано в кишечнику, його вражає хворобливе середовище, яке називається "дисбактеріоз". Це коли кілька потенційно шкідливих бактеріальних форм чи видів переважають над сприятливішими штамами. Дієтично викликаний дисбактеріоз був ідентифікований як сприятливий фактор для розвитку цілого ряду хвороб серцево-судинного характеру, аутоімунних захворювань, ожиріння, хвороби Крона, цукрового діабету 2-го типу, синдрому подразненого кишечника, раку прямої кишки, виразкового коліту.

Основні механізми, завдяки яким мікрофлори кишечника можуть вплинути на метаболізм і склад мікроелементів, як і раніше, незрозумілі абсолютно, але очевидно, що існує взаємозв'язок. Наприклад, люди з метаболічним синдромом змогли покращити гомеостаз глюкози, метаболізм ліпідів та чутливість до компоненту інсуліну після трансплантації мікрофлори кишечника від худорлявих донорів.

Незалежно від того, чому Ви хочете покращити свій здоровий стан кишечника, найважливіша причина, здається, полягає в оптимізуванні співвідношення кількості корисних бактерій серед поганих бактерій у кишечнику. Коли це відбувається, з'являються кілька переваг для здоров'я людини, зокрема:

- Поліпшена стійкість до лактози у пацієнтів з непереносимістю лактози.

- Посилене імунне функціонування

- Поліпшення рівнів ліпідів у складі крові

- Зниження пошкодження м'язів та покращення м'язового відновлення

Існує також багатообіцяючі поточні дослідження, що стосуються здоров'я кишечника, які проаналізували все від когнітивної функції до емоційного здоров'я, але більшість досліджень залишаються на своєму ранньому етапі вивчення.

Отже, як максимізувати хороші бактерії і мінімізувати погані? Для початку, можна збільшувати кількість хороших бактерій із джерел їжі та добавок. Перед Вами стоїть власний вибір пробіотиків.

 

 

Чому пребіотики мають значний вплив?

Для того щоб переважати в організмі, пробіотикам потрібне достатнє і надійне постачання продовольством. Чим відрізняються волокна пребіотиків від пребіотиків. Пребіотики є харчовими інгредієнтами, що перетравлюються, які діють як харчове джерело для пробіотиків. Говорячи більш доступно, Ви не можете їх переварити, але Ваші кишкові бактерії можуть. ("не може перетравити" означає, що вони, ймовірно, почнуть викликати гази)

Переваги, пов'язані на пряму підвищенням пребіотичної клітковини, є реальними. Вони включають:

- Поліпшене поглинання мінеральних речовин у кістки та покращення їх щільності

- Поліпшена чутливість до компоненту інсуліну та маркерів резистентності до компоненту інсуліну

- Збільшення відчуття ситості/зниження апетиту

- Поліпшення контролю вагових показників

Деякі пребіотики зустрічаються в природі в таких продуктових джерелах, як топінамбур, цикорій, а також у широкому асортименті фруктів/овочів, особливо коренеплодах та зелені. Насіння, такі як чіа, льон, горіхи (особливо зі шкірою зверху), також було доведено, містять компоненти пребіотиків. Колись давно люди приймали подорожник з цією метою, щоб допомогти своєму кишечнику краще працювати. Так, він також містить пребіотичні волокна.

Простіше кажучи, якщо ви збільшите волокна з подібних джерел, що є гарною ідеєю в цілому, ви отримаєте більше компонентів пребіотиків у своєму правильному раціоні. Але це може стати непростою справою, тому що більшість продуктів містять лише слідові кількості цього компоненту. Саме тоді люди тягнуться до добавок. Найпопулярніші багаті пребіотики добавки включають інулін, нерозчинні волокна кукурудзи і картопляний крохмаль.

Як отримати максимальну користь від компонентів пре-і пробіотиків?

Не існує певних рекомендацій, коли виникає питання про дозування пробіотичних добавок. Дозування багато в чому залежатиме від джерела продукту, як і елементів бактерій, які використовуються. Ви знайдете продукти, що містять широкий спектр штамів у кількості від одного мільярда колонієутворюючих одиниць до 50 млрд.

Як правило, пробіотик повинен мати кілька мільярдів мікроорганізмів для підвищення своїх особливих переваг. Хоча, кілька полівітамінів містять пробіотики та їх дозування часто мінімальні, так що можливо варто приділити свій час для прийняття спеціальних пробіотичних добавок у певний період часу, якщо не робили цього раніше. Ви намагатиметеся збільшити загальний обсяг таких корисних елементів бактерій у кишечнику, таким чином, більшість пробіотиків рекомендується приймати в дозі кілька разів на день.

Коли ж доходить до компонентів пребіотиків, підходять дозування в діапазоні від 2-20 грамів на день. Кількість цього компонента, яке Ви вирішили вживати, буде залежати від самого інгредієнта, Вашої переносимості та бажаної результативності. Пам'ятайте, що пребіотики є компонентами дуже схожими на волокна. Занадто довго і дуже швидко може змусити Вас відчувати роздуте відчуття. Починайте вживання з маленької дози та поступово збільшуйте своє вживання, керуючись власними відчуттями.

 

 

Часті питання про пробіотики

1. Чи варто приймати пробіотики на порожній шлунок?

Деякі пробіотичні добавки рекомендують використовувати одночасно з їжею. Інші доповнення, навіть з аналогічними компонентами, рекомендують приймати саме натще. Ви знайдете аргументи онлайн для обох підходів, як правило, зосереджені на наданні допомоги, коли бактерії виживають кисле середовище шлунка і виявляються недоторканими до кишечнику.

Очевидно, що дослідження не надали остаточної відповіді в цьому питанні, тому зараз краще просто приймати свій пробіотик відповідно до рекомендацій, описаних на етикетці, і тим, що є найбільш зручним для Вас.

2. Чи потрібно зберігати пробіотичні добавки у холодильнику?

Багато компонентів пробіотичних бактерій, природно, досить чутливі до тепла та вологи. Тепло здатне вбити бактерії, а волога здатна призвести до передчасної активації компонентів. Вони незабаром почнуть помирати через нестачу поживних речовин.

В ідеалі варто зберігати свої добавки з даними компонентами відповідно до інструкцій на етикетці. Деякі добавки містять ліофілізовані бактерії всередині капсул та таблеток і не потребують охолодження. Однак, якщо Ви не впевнені, краще зберігайте свій продукт в холодильнику, що стане кращим вибором.

3. Чи достатньо продуктів харчування?

Багато багаті на пробіотичні компоненти продукти містять велику кількість корисних бактерій. Інші мають набагато менше і з сучасною маркетинговою зосередженістю навколо терміну "пробіотик", важко стверджувати, що вони є тими самими необхідними продуктами. Вживати трохи пряного кімчі або кефіру зі сніданком стане чудовою ідеєю. Пити кожен день чайний гриб є дорогим задоволенням і, безумовно, не для кожного.

 

Перевагами добавками є те, що вони можуть забезпечити значною кількістю бактерій без необхідності кардинальної зміни харчових переваг. Так, вживайте ферментовані продукти харчування, якщо є можливість, і, безумовно, прагнете отримати більше пребіотичних волокон у своєму раціоні. Але, ґрунтуючись на сучасних знаннях, безумовно, гарною ідеєю підвищення свого коефіцієнта пребіотиків може стати стратегічне вживання добавок.

Поділитися:

Останнє в розділі