Поради щодо кулінарії від знаменитих спортсменів

Поради щодо кулінарії від знаменитих спортсменів

12.03.2018

Дуже важко виробити стійку звичку готувати самому. Тільки процес покупок та планування займає як мінімум пару годин, а хто ж хоче витрачати на цей час, хіба що лише у вихідні? Тим більше, ніхто не хоче проводити дорогоцінне дозвілля, готуючи весь час ті самі страви. Навіть якщо ви готові на таке, якщо хоч раз пропустите приготування їжі через завантажені вихідні, вся ваша система живлення злетить з рейок. А що накажете робити під час відпустки?

Якщо ви все ж таки боретеся з собою, щоб виробити стійку звичку готувати собі їжу, беріть приклад із цих спортсменів, які стверджують, що їх успіх частково залежав і від системи приготування харчування.

Якщо кілька годин, присвячених приготуванню їжі, це все, що стоїть на шляху до вашого успіху, то досвід цих людей якраз підкаже вам, куди рухатися далі.

Отем Калабріз

Отем Калабріз – провідний тренер програми Beachboby, запевняє, що її успіхи у фітнесі відбулися завдяки строгому дотриманню режиму приготування їжі.

 

"Бути підготовленим - це не половина битви, це вся битва", каже Калабріз. «Процес приготування допомагає мені контролювати своє харчування, тому я можу залишатися сильною, стрункою та здоровою. Для цього мені потрібно харчуватися кожні три години і якщо моя їжа не буде готова, з моєю системою харчування буде покінчено».

Тільки подумайте, скільки порцій їжі має бути в неї напоготові! Якщо Калабріз харчується кожні три години в проміжку між 6 годинами ранку і 9 годинами вечора - це 6 прийомів їжі, не рахуючи перекусів. Тож вона з тих, хто здатний приготувати 30 порцій їжі зараз. Це звучить жахливо, але провідний тренер присягається, що це не так важко, як здається.

«Вам не потрібно хитрувати у приготуванні їжі», каже вона. «Нехай вона буде простою. Ви можете підсмажити 3-4 види овочів на одній сковороді. Також можна приготувати разом і курку з рибою. Із цього вже можна комбінувати».

Тім Хайтауер

Приготування харчування важливе не лише для культуристів та фітнес тренерів, а й для всіх спортсменів, включаючи Тіма Хайтауера – гравця американської національної футбольної ліги, який грав за клуб San Francisco 49ers. Він дотримується дієти, що базується на його групі крові. Ця спеціальна система харчування включає рекомендовані продукти, які зменшують запальні процеси в організмі та водночас натуральним способом збільшують продукцію гормонів. З такою строгою дієтою Хайтауер не може просто заскочити у фаст-фуд щоразу, коли його шлунок бурчить від голоду.

«Самостійне приготування їжі дає постійність та почуття комфорту», ​​каже Хайтауер. «Після тренування, вправ або після розбору футбольного матчу - я завжди повинен мати під рукою правильну їжу. Якщо я смачно приготую свою їжу, мені не потрібно буде йти на компроміс, і я зможу легко подолати всі спокуси».

Але тільки не подумайте, що інстаграм Хайтауера рясніє однотипними фото страв з рису з броколі та куркою. Навпаки, його можна назвати вишуканими.

«Одна з улюблених страв, які я беру з собою – це спагетті з м'ясом бізона та локшиною з чорних бобів», каже він, «На додачу я додаю шпинат, капусту калі і цибулю і іноді чіпси з батату, приготовані на кокосовому маслі, а ще авокадо».

Хайтауер говорить, що зазвичай випиває разом з їжею склянку вишневого соку, щоб зробити їжу повноцінним і отримати всі необхідні жири, білки та складні вуглеводи. Він також додає, що кожен організм індивідуальний та самостійне приготування допомагає підібрати їжу, що підходить саме вам.

"Поспостерігайте, яка їжа дає вам більше енергії, або навпаки провокує здуття та нетравлення", пропонує він. «Чим більше ви знаєте свої харчові потреби, тим правильніше ви зможете приготувати для себе основні страви та перекушування».

Террі Реді

Підтримка титулу найсильнішої людини у світі у ваговій категорії до 90 кг вимагає постійних зусиль не тільки в спортзалі, але, як стверджує Террі Реді, і на кухні теж.

«Щоб бути в найкращій фізичній формі на змаганнях, ви повинні бути максимально наполегливими і послідовними, особливо з вашого харчування», говорить Реді. «Якщо ви пропускаєте їжу через напружений графік тренувань – це одне. Якщо ж ви пропускаєте його просто через те, що не приготували, це означає, що ви не докладаєте достатньо зусиль».

На відміну від Хайтауера, який намагається зробити свої страви максимально смачними, Реді звертає увагу виключно на поживні властивості їжі.

"Моє життя розривається між постійною роботою, тренуваннями, клієнтами, навчанням", каже він. «У мене не залишається часу продумувати в деталях процес приготування, так що я їм заради енергії, а не заради смаку – хоча трохи гострого перцевого соусу може зробити смачним все, що завгодно».

Реді погоджується, що приготування їжі має бути легким, тим більше, коли є такі пристрої як скороварка та рисоварка. Все, що потрібно, це встановити таймер. Отже, його їжа готується вночі, а вранці її вже можна розкладати в контейнери. Раціон Реді в основному складається з курки, броколі та рису. А точніше, він готує приблизно 140 грамів курячої грудки, 250 грамів бурого рису і чашку сирої броколі з олією для більшості прийомів їжі.

"Це легко приготувати, це смачно, а що ще важливіше - це дає енергію для моїх тренувань", - каже він.

Реді пропонує і вам подумати, яким ще способом можна отримати своє харчування.

«Якщо зможете, знайдіть місцеву компанію, яка продає готове порційне харчування. Мені, наприклад, подобається одна в Індіанаполісі. Якщо ви є спортсменом високого рівня, можна знайти таку компанію, щоб вона стала вашим спонсором».

Елісон Воррел

Елісон Воррел – володарка національної кваліфікації з бодібілдингу, яка має зовсім невелике зростання через дворфізм (карликовість). Взагалі, у неї найменше зростання серед усіх спортсменів, які будь-коли брали участь у національних змаганнях з бодібілдингу.

Так само як і у Калабріз, Хайтауера та Реді, постійне самостійне приготування харчування є наріжним каменем її тренувальної програми.

«Приготування їжі вивільняє мою ментальну енергію, особливо коли я готуюся до виступів на змаганнях з бодібілдингу», каже Воррел. «А ще я накупила речей, які полегшують готування».

Вона радить витратитися трохи на потрібні кухонні пристрої. «Купіть ваги, знайдіть нескладні рецепти і знайдіть ¦термосумку, в якій ваша їжа збережеться прохолодною і свіжою протягом дня».

Як і Реді, Воррел переважно бере із собою страви, що складаються з курки, рису та овочів. Вона також може захопити протеїнові батончики для легкого перекусу. Але на відміну від попередніх спортсменів, Воррел вважає за краще готувати їжу двічі на тиждень.

«Я готую їжу ввечері в неділю та в середу», каже вона. «Таким чином, я можу внести поправки до своєї дієти в залежності від того, чим я займаюся цього тижня».

Поділитися:

Останнє в розділі