18.07.2015
Коли мова заходить про спортивні добавки, найсуперечливіші відгуки та результати досліджень отримує сироватковий протеїн (whey protein). Легко заплутатися та зробити неправильні висновки про використання цього продукту. У статті ми зібрали основні факти про походження та дію сироваткового протеїну, щоб допомогти відповісти на питання – як ефективно включити добавку до раціону спортивного харчування і чи варто саме вам це робити.
Сироватковий протеїн – натуральний молочний продукт, отриманий внаслідок процесу фільтрації молочної сироватки. Він на 80% складається з молочного білка, що робить цей вид протеїну «повноцінним».
"Повноцінний" білок дає організму всі незамінні (що надходять з їжею) амінокислоти - саме вони важливі організму, а не протеїн сам по собі.
У спортивному харчуванні він відіграє ключову роль, оскільки рослинні та тваринні джерела білка не дають весь спектр амінокислот. Додатковим ефектом сироваткового протеїну є його швидке та легке засвоєння організмом – а це означає швидкодію.
Сироватковий протеїн не є повноцінною заміною їжі і є додатковим джерелом білка для спортсменів.
Це дрібнокристалічний порошок білого або бежевого кольору. Він розчиняється у воді, молоці та будь-якій іншій рідині. Більшість популярних виробників спортивного харчування включають у продуктову лінійку чистий протеїн молочної сироватки різних типів, але вони виглядають саме так.
Існують сотні досліджень, які розкажуть про різний вплив сироваткового протеїну. Але всі вони сходяться в одному - якщо в організм надходить протеїн, то в момент тренування силові показники збільшуються.
У результаті одного з досліджень, присвячених ефективності сироваткового протеїну, було встановлено, що протеїн на початкових етапах тренувань впливає зростання чистої м'язової маси в новачків. Але чому його тоді варто застосовувати? І він такий популярний? Відповідь в одній фразі: одного протеїну недостатньо для зростання м'язів. Про це далі.
Протеїн – не панацея, а лише інструмент для покращення якості тренувань. Тільки при правильному застосуванні він справді впливає на силу, витривалість та ріст м'язів.
Здавалося б, якщо є чистий білок, такий, як у протеїнових шийках, навіщо доповнювати його повноцінною їжею? Але вся справа в тому, що зниження калорійності раціону навіть на 200 калорій веде до отримання неповної добової дози протеїну (наприклад, 20 г або менше замість 25).
Таке зниження веде до спалювання жиру та м'язової маси, але ніяк не впливає на її зростання, тому що чим менше білка – тим менша ймовірність анаболізму.
Анаболізм, своєю чергою, просто необхідний засвоєння вивільнених з протеїну амінокислот і побудови м'язової тканини. Тому немає нічого важливішого, ніж поєднання спортивних добавок з повноцінним дієтичним харчуванням.
Важливо пам'ятати, що м'язи зростатимуть, якщо приймати сироватковий протеїн із розрахунку 2 грами білка на 1 кілограм маси тіла. Інакше м'язи залишаться на місці, а гроші на протеїнові продукти будуть витрачені даремно.
Щоб дія протеїну була спрямована на ріст м'язів, важливо пам'ятати про час прийому. За класичною схемою потрібно приймати протеїн у той час, коли в організмі створено оптимальні умови для його засвоєння: вранці та відразу після тренування. У ці періоди організм дійсно здатний засвоїти максимум амінокислот: зранку створені всі умови для засвоєння запасу речовин на день, а після тренування організм готовий до синтезу білка.
07.05.2023
Доставка найкращих суперфудів від провідних виробників!
07.05.2023
Доставка харчових добавок від найкращих брендів по Україні.
31.03.2023
Доставка жироспалювачів та комплексів для схуднення по всій території України!