Чому сироватковий протеїн – основа спортивного харчування?

Чому сироватковий протеїн – основа спортивного харчування?

18.07.2015

Коли мова заходить про спортивні добавки, найсуперечливіші відгуки та результати досліджень отримує сироватковий протеїн (whey protein). Легко заплутатися та зробити неправильні висновки про використання цього продукту. У статті ми зібрали основні факти про походження та дію сироваткового протеїну, щоб допомогти відповісти на питання – як ефективно включити добавку до раціону спортивного харчування і чи варто саме вам це робити.

Сывороточный протеин в шейкере

Що таке сироватковий протеїн?

Сироватковий протеїн – натуральний молочний продукт, отриманий внаслідок процесу фільтрації молочної сироватки. Він на 80% складається з молочного білка, що робить цей вид протеїну «повноцінним».

"Повноцінний" білок дає організму всі незамінні (що надходять з їжею) амінокислоти - саме вони важливі організму, а не протеїн сам по собі.

У спортивному харчуванні він відіграє ключову роль, оскільки рослинні та тваринні джерела білка не дають весь спектр амінокислот. Додатковим ефектом сироваткового протеїну є його швидке та легке засвоєння організмом – а це означає швидкодію.

Сироватковий протеїн не є повноцінною заміною їжі і є додатковим джерелом білка для спортсменів.

Як виглядає якісний сироватковий протеїн?

Це дрібнокристалічний порошок білого або бежевого кольору. Він розчиняється у воді, молоці та будь-якій іншій рідині. Більшість популярних виробників спортивного харчування включають у продуктову лінійку чистий протеїн молочної сироватки різних типів, але вони виглядають саме так.

Сывороточный протеин в порошке

Як сироватковий протеїн діє на організм?

Існують сотні досліджень, які розкажуть про різний вплив сироваткового протеїну. Але всі вони сходяться в одному - якщо в організм надходить протеїн, то в момент тренування силові показники збільшуються.

У результаті одного з досліджень, присвячених ефективності сироваткового протеїну, було встановлено, що протеїн на початкових етапах тренувань впливає зростання чистої м'язової маси в новачків. Але чому його тоді варто застосовувати? І він такий популярний? Відповідь в одній фразі: одного протеїну недостатньо для зростання м'язів. Про це далі.

Ефективне застосування сироваткового протеїну

Протеїн – не панацея, а лише інструмент для покращення якості тренувань. Тільки при правильному застосуванні він справді впливає на силу, витривалість та ріст м'язів.

Здавалося б, якщо є чистий білок, такий, як у протеїнових шийках, навіщо доповнювати його повноцінною їжею? Але вся справа в тому, що зниження калорійності раціону навіть на 200 калорій веде до отримання неповної добової дози протеїну (наприклад, 20 г або менше замість 25).

Таке зниження веде до спалювання жиру та м'язової маси, але ніяк не впливає на її зростання, тому що чим менше білка – тим менша ймовірність анаболізму.

Анаболізм, своєю чергою, просто необхідний засвоєння вивільнених з протеїну амінокислот і побудови м'язової тканини. Тому немає нічого важливішого, ніж поєднання спортивних добавок з повноцінним дієтичним харчуванням.

Важливо пам'ятати, що м'язи зростатимуть, якщо приймати сироватковий протеїн із розрахунку 2 грами білка на 1 кілограм маси тіла. Інакше м'язи залишаться на місці, а гроші на протеїнові продукти будуть витрачені даремно.

Щоб дія протеїну була спрямована на ріст м'язів, важливо пам'ятати про час прийому. За класичною схемою потрібно приймати протеїн у той час, коли в організмі створено оптимальні умови для його засвоєння: вранці та відразу після тренування. У ці періоди організм дійсно здатний засвоїти максимум амінокислот: зранку створені всі умови для засвоєння запасу речовин на день, а після тренування організм готовий до синтезу білка.

Поділитися:

Останнє в розділі