12.10.2016
Що таке стан кетозу? Цей метаболічний стан просто означає, що наявність кетонових тіл у крові досягли вищих, а не нормальних рівнів. Коли тіло має кетогенний стан, це означає, що ліпідний енергетичний обмін не пошкоджений. Тіло починає застосовувати власний жир з метою утворення палива для звичайних повсякденних функцій організму.
Встановлення метаболічного стану кетозу та на незначний період часу має багато унікальних позитивних особливостей.
Перевага №1
Основною його позитивною якістю є те, що він збільшує здатність організму застосовувати жири для палива, які стають дуже лінивими на високовуглеводній дієті. Коли організм знаходиться на такому вигляді дієти, він може очікувати, як правило, джерело енергії, що надходить до організму. Але в стані кетозу організм повинен працювати ефективно при мобілізації жирів для перетворення енергії.
Перевага №2
Кетоз має щадний ефект на білки, якщо ви вживаєте в раціон достатню кількість білка та калорій (1,4 г на 1 кг ваги тіла на день). Коли тіло в кетозі, воно, насправді, віддає перевагу кетону як глюкозу. Так як тіло має велику кількість жиру, немає необхідності окислювати білок, щоб генерувати глюкозу через глюконеогенез.
Перевага №3
Наступна позитивна особливість полягає у підтримці низького рівня інсуліну, що призводить до більшого ліполізу та вивільнення вільного гліцерину, на відміну від звичайної дієти, коли інсулін становить близько 80-120. Інсулін має ліполіз-блокуючий ефект, який може перешкоджати застосуванню жирних кислот для енергії. Крім того, коли інсулін доводиться до низького рівня, корисні гормони вивільняються в організмі, такі як гормон росту та інші сильні фактори росту.
Перевага №4
Остання незначна, але дуже важлива якість є те, що в стані кетозу, кетони разом із значним вживанням білка здатні заглушувати апетит. Раціон із високим вмістом вуглеводів, з іншого боку, збільшує рівень голоду. Тому що ви повинні вживати багато жиру на кетогенну дієту, які тримають 9 калорій на грам, тому ви не отримуєте великий обсяг їжі. Але не обов'язково голодувати на низькокалорійному раціоні.
Виробництво жирних кислот у жировій тканині стимулюється компонентами адреналіну та глюкагону, а гальмується інсуліном. Інсулін є одним із гормонів підшлункової залози і виробляється у присутності вуглеводів. Метою інсуліну є постійний контроль рівня глюкози у крові, діючи як водій, що доставляє глюкозу до клітин. Якщо інсулін не секретується, рівень глюкози в крові не контролюватиметься.
Глюкагон знаходиться з іншого боку спектра; це антагоністичний гормон інсуліну. Він також секретується у підшлунковій залозі, коли наявність компонента глюкози падає надто низько. Це зазвичай відбувається, коли людина пропускає їди або не вживає потрібної кількості вуглеводів протягом довгострокового періоду часу. Коли це відбувається, глюкагон секретується підшлунковою залозою, щоб застосовувати глікоген, що зберігається в печінці в більш зручній формі глюкози.
Коли запаси речовини глікогену в тілі зникають, збільшуються темпи зростання бета-окислення, що призводить до мобілізації вільних жирних кислот із тканини жирових клітин. Цей процес характеризується метаболічним станом кетозу. У процесі бета-окислення кетонові тіла звільняються з печінки, тому що вони не можуть бути використані в печінці, і транспортуються в мозок, де будуть використовуватися як паливо. Вільні жирні кислоти далі можуть бути перетворені на корисну енергію.
Кетонові тіла є побічний продукт, що утворюється в процесі перетворення жирних кислот на паливо. Деякі жирні кислоти окислюються у печінці для виробництва енергії. Інші можуть частково окислюватися з утворенням субстрату ацетооцтової кислоти, які потім перетворюються на бета-оксимасляну кислоту; разом вони є кетоновими тілами. Кетони можуть бути використані всіма тканинами з мітохондріями, включаючи м'язи та мозок.
Здається, що кетогенні дієти переважують підводні камені, але, як і з будь-якою дієтою, варто поговорити з лікарем. Деякі з аргументів:
Протягом кількох тижнів кетогенного раціону організм повинен пройти через "метаболічний зсув", як каже доктор Мауро ДіПаскаль. Проходячи це, організм відчуватиме невеликий ступінь втоми, затуманеність мозку, і навіть зневоднення через збільшення втрати води, пов'язаної із виснаженням запасів глікогену.
Після того, як організм звикає до виробництва кетонів як основний енергетичний субстрат, тіло, насправді, має більше енергії, ніж це було раніше, і ви не повинні будете боротися з низьким цукром у крові, викликаним раціоном з високим вмістом вуглеводів. Крім того, гідратація має бути областю високого пріоритету, особливо до, під час та після вправ.
Рівень ліпідів у сироватці крові також викликає спантеличеність під час кетогенної дієти через приголомшливу кількість насичених жирів у раціоні, хоча дієта цілком може бути зосереджена на здорових ненасичених жирах, які не так приємні, як яйця та сир у омлеті, смаженому на маслі з беконом!
Проблеми ліпідного рівня у крові обговорюються у багатьох суперечках; деякі особи після кетогенної дієти будуть відчувати зниження рівня холестерину в крові, але в деяких осіб рівень холестерину буде зростати.
Оскільки вуглеводи обмежені менш ніж 50г на день, може відбуватися проблема дефіциту поживних мікроелементів. Тіамін, кальцій, залізо, фолієва кислота, калій та магній, як правило, недостатньо надходять в організм при низьковуглеводній дієті. Найкраще, що потрібно зробити, щоб уникнути цього, це переконатися, що ви отримуєте високоякісні полівітаміни для гарантії, що ви вживаєте 100 відсотків добової норми цих компонентів. Крім того, використання додаткового волокна є тут гарною ідеєю.
Кетоацидоз відбувається, коли рівень кетонів у крові більше не контролюється, що становить серйозну небезпеку для здоров'я хворих на цукровий діабет. Коли виробляють велику кількість кетонів, рівень рН крові знижується, створюючи кисле середовище. Не діабетикам не потрібно боятися, оскільки регульоване та контрольоване виробництво кетонових тіл дозволяє рН крові залишатися в межах норми.
Кожен низькокалорійний раціон є катаболічним, тобто дієта може призвести до зменшення м'язової маси. Багато в чому це пов'язано з тим, що ви вживаєте менше енергії, тому ваше тіло спирається на інші тканини (тобто білок), щоб вони служили як енергетичне джерело. Деякі, хто сидить на дієті, роблять багату кількість аеробних вправ, що може викликати подальше руйнування м'язів. Мозок може використовувати білок, щоб створити більше глюкози для енергетичних потреб (процес, званий глюконеогенез).
Кетоз може бути різним, тому що в цьому стані мозок віддає перевагу кетонам замість глюкози. Для людини, яка на дієті, це добре! Тіло не руйнуватиме білок для отримання енергії. У свою чергу організм буде змушений використовувати свої жирові запаси для своєї енергії. Ось чому низьковуглеводна дієта є таким добрим методом дієти.
Найкращий спосіб потрапити в стан кетозу є використання їжі з досить високим вмістом жиру та меншою білковою кількістю. Після того, як ваш організм отримує кетоз, вживання жиру може бути зменшено, а вживання білка може бути збільшено. Майте на увазі, що пристосування до кетозу займає близько трьох тижнів, тож будьте терплячі!
Зрештою, вам потрібно дотримуватись такого діапазону макроелементів: жири повинні включати більшість ваших калорій, десь 60-70 відсотків вашого щоденного вживання калорій; Вживання білка має бути близько 20-30 відсотків вашого щоденного вживання калорій, а вуглеводи не допустимо вживати понад 50 г на день.
07.05.2023
Доставка найкращих суперфудів від провідних виробників!
07.05.2023
Доставка харчових добавок від найкращих брендів по Україні.
31.03.2023
Доставка жироспалювачів та комплексів для схуднення по всій території України!